Krucho - bezowe ciasteczka z masą czekoladową

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.

Kruche ciasteczka z bezą przełożone masą czekoladową obtoczone w wiórkach kokosowych i orzechach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 80 dag mąki
    - 2 kostki masła
    - 4 żółtka
    - 2 łyżki śmietany

    Lukier (beze)
    - 4 białka
    - 40 dag cukru pudru

    Dodatki
    - wiórki kokosowe
    - zmielone orzechy włoskie

    Masa czekoladowa
    - gorzka czekolada
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - masło
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Krucho - bezowe ciasteczka z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek dodajemy poszczególne składniki - zarabiamy jednolite ciasto.
    Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • Przygotowanie ciastek do pieczenia 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy wycinamy za pomocą foremki lub literatki kółka. Przygotowane kółka układamy na posmarowanej blaszce.
    Przygotowujemy lukier - ubijamy białka z cukrem pudrem, smarujemy każde ciastko.
    Pieczemy 15 minut w temperaturze 180.
  • Upieczone ciastka gotowe do przełożenia 3. Masa czekoladowa - Czekoladę rozpuszczamy na parze. Jajka ubijamy z cukrem. Ucieramy masło dodając na przemian masę jajeczną i czekoladę.
    Przygotowaną masą zlepiamy razem dwa ciastka bezą na wierzch, smarujemy boki i obtaczamy albo w kokosie albo w orzechach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować