Krucho-czekoladowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kilka chwil i pyszniutki deserek gotowy. Specialnie dla tych najmłodszych niejadków oraz smakoszy smaków czekolady. Mój 100 przepis.

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    20 dag margaryny
    1/2 proszku do pieczenia
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 jajka
    1/4 łyżeczki soli
    cukier waniliowy
    1/4 szkl. letniego mleka
    5 dag drożdży
    5 łyżek cukru


    NADZIENIE:
    1,5 szkl. mleka
    2 budynie czekoladowe
    7 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    2 żółtka
    1łyżka mleka

Krucho-czekoladowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia aby podwoiły objętość. Margarynę mieszamy z mąką, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobiamy ciasto. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm), wykrawać trójkąty, nałożyć budyń. Zawijać rogaliki. Żółta ubić widelcem, smarować wierzch rogalików. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 min.
  • 2. NADZIENIE BUDYNIOWE: Na początku gotujemy budyń na mleku wraz z cukrem, ostudzić.

Porady

podczas wałkowania ciasta należy je podsypywać mąką aby się nie przykejało do stolnicy Rogaliki można polać lukrem lub też czekoladą, albo posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy