Kremowiec Andzi

4.5 (160 ocen)

  • 1 min

Proste i szybkie ciasto robiące furorę na wszystkich spotkaniach rodzinnych.

  • 1 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5jajek
    -niepełna szklanka mąki tortowej
    -szklanka cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    -2 śmietankowe kremy do tortów
    -600 ml mleka
    -1 puszka masy krówkowej
    -1 duże opakowanie herbatników
    -kakao
    -1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej

    Dekoracja:
    -bita śmietana w spray-u lub w torebce
    -posypka czekoladowa

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremowiec andzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka Mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i powoli mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej brytfanny i pieczemy ok. 25 minut w temp 160 stopni.









  • 2.
    Zaparzoną kawę studzimy. Ostudzony biszkopt nasączamy kawą.
  • 3.
    600 ml schłodzonego mleka wlewamy do miski, dodajemy dwa kremy do tortów i miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania sztywnej masy.
    2/3 masy wykładamy na biszkopt. Posypujemy kakao. Układamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę krówkową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Resztą masy smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Obsypujemy kakao. Dodatkowo zdobimy bita śmietaną i posypką czekoladową.
  • Ciastko gotowe do zjedzenia 4. 4. Ciasto odkładamy do schłodzenia na czas około 2 godzin.

Porady

Na torebkach kremów jest napisane, aby użyć też margaryny, ale ja jej nie uzywam i dlatego ciastko jest lżejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować