Kremowe kaszotto/pęczotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami

4.5 (157 ocen)

  • 45 min

Danie jest pyszne, szybkie oraz niezwykle pożywne i sycące. Dodatek żółtego sera nadał całości lekko kremowego i jeszcze bardziej nadzwyczajnego smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • (około 3 porcje)
    100g kaszy jęczmiennej pęczak
    100g wędzonego boczku
    100g pieczarek
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    300 ml wody
    80 ml śmietanki
    50g żółtego sera (startego)
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Kremowe kaszotto/pęczotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18aaqd0 1. Boczek pokroić w niewielką kostkę i delikatnie zarumienić na niewielkiej ilości tłuszczu.
    Dodać posiekaną (nie na drobno) cebulę i pieczarki.
  • image-00tmy79 2. Całość podsmażyć i następnie połączyć z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), wodą i dokładnie opłukaną kaszą.
    Wszystko wymieszać z przyprawami i doprowadzić do wrzenia.
    Po tym czasie ogień zmniejszyć do minimum, a patelnię przykryć pokrywką.
    Całość gotować około 25-30 minut - do miękkości.
    (Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)
  • image-1h6c4m4 3. Następnie wlać śmietankę, zwiększyć ogień i mieszając - doprowadzić do jej zredukowania się.
    Na samym końcu danie wymieszać z koperkiem i startym serem.
  • 4. Kaszotto podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

Można użyć dowolnej kaszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pieczarki Kasza pęczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować