Danie jest pyszne, szybkie oraz niezwykle pożywne i sycące. Dodatek żółtego sera nadał całości lekko kremowego i jeszcze bardziej nadzwyczajnego smaku.
45 min
Składniki:
(około 3 porcje)
100g kaszy jęczmiennej pęczak
100g wędzonego boczku
100g pieczarek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
sól, pieprz
Dodatkowo:
300 ml wody
80 ml śmietanki
50g żółtego sera (startego)
olej
Kremowe kaszotto/pęczotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w niewielką kostkę i delikatnie zarumienić na niewielkiej ilości tłuszczu.
Dodać posiekaną (nie na drobno) cebulę i pieczarki.
2.Całość podsmażyć i następnie połączyć z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), wodą i dokładnie opłukaną kaszą.
Wszystko wymieszać z przyprawami i doprowadzić do wrzenia.
Po tym czasie ogień zmniejszyć do minimum, a patelnię przykryć pokrywką.
Całość gotować około 25-30 minut - do miękkości.
(Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)
3.Następnie wlać śmietankę, zwiększyć ogień i mieszając - doprowadzić do jej zredukowania się.
Na samym końcu danie wymieszać z koperkiem i startym serem.
Komentarze