Kremowe ciasto cappucino bez pieczenia

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Nie licząc czasu chłodzenia ciasta to jest ono ekspresowe w wykonaniu. Na ciastkach warstwa biała to serowa o smaku białej czekolady, a górna i najbardziej kremowa to warstwa o smaku orzechowego cappucino w którym ukryte są rurki.Całość obsypana obficie czekoladą. Pyszny deserek!

Składniki:

  • ok. 130 g herbatników maślanych, pełnoziarnistych (np. Bonitki)

    Masa biała:
    200 g słodkiej śmietany
    150 g białej czekolady
    250 g kremowego twarożku (można z wiaderka)
    2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
    5 blatów żelatyny (lub ok. 8-10 g w proszku, ok. 2,5 łyżeczki)

    Masa cappucino:
    2 śnieżki na mleko (każda na 200 ml mleka)
    400 ml schłodzonego mleka
    70 g cappucino orzechowe w proszku
    1 łyżka cukru pudru
    1 usztywniacz do śmietany (śmietan-fix)
    180 g krótkich rurek (ciastka, kupione w Realu)

    Dekoracja:
    80 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kremowe ciasto cappucino bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słodką śmietanę podgrzej w garnuszku, zestaw z ognia i do gorącej wrzuć połamaną białą czekoladę. Zostaw, aż czekolada się rozpuści, wymieszaj i schłodź ją bardzo porządnie (inaczej śmietana się nie ubije).
  • 2. Do garnka wlej mleko, podgrzej trochę, wsyp proszek cappucino i wymieszaj aż się rozpuści. Zestaw z ognia i pozostaw do schłodzenia. Mleko musi być bardzo zimne, bo inaczej śnieżka się nie ubije.
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Mieszając dodawaj po 1 łyżce serka aż masy się wymieszają. 5 blatów żelatyny namocz w zimnej wodzie na 5 minut, by żelatyna zmiękkła (tej w proszku nie namaczaj). Odciśnij z zimnej wody a zalej 2 łyżkami ciepłej wody, tzn. prawie gorącą ale nie wrzątkiem! Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę serka, wymieszaj. Żelatynę wlewaj cienkim strumieniem do mieszanej masy serowej.
  • Spód wyłożony herbatnikami 4. Blachę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wyłóż herbatniki. Na nie wylej ostrożnie masę serową, uważając by ich nie poprzesuwać. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • 5. Do misy miksera wlej zimne mleko z rozpuszczonym cappucino, zacznij mieszać i wsypuj śnieżki. Ubijaj, w trakcie dosyp usztywniacz do śmietany (śmietan-fix).
  • Rurki na masie cappucino 6. Na masę serową wyłóż ok. 3/4 masy cappucino, rozłóż rurki, przykryj resztą ciasta. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp wierzch ciasta. Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Porady

Do ciasta jako spód możemy użyć dowolnych herbatników. Do masy cappucino nie musimy też dawać rurek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Masa serowa Ser biały Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować