Kremowa zupa z selera i szałwii z grzankami ziołowymi

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczna, pachnąca i rozgrzewająca z chrupiącymi grzankami. Doskonała po zimowych szaleństwach na śniegu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA - KREM:
    - seler korzeniowy: 2 sztuki
    - ziemniaki (dość duże): 6 sztuk
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - listki szałwi: 6 sztuk
    - oliwa: 4 łyżki
    - bulion drobiowy: 1.5 litra
    - cytryna: 0.25 sztuki
    - śmietana 18%: 200 mililitrów
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony (do smaku): 1 szczypta
    GRZANKI ZIOłOWE:
    - bułka pszenna (4 kromki): 4 sztuki
    - ser żółty starty: 4 łyżki
    - zioła prowansalskie (może być sam tymianek, lub inne ulubione zioła): 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z selera i szałwii z grzankami ziołowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery i ziemniaki oczyścić i obrać. Opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
  • 2. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Następnie dodać ziemniaki i selery i smażyć ok. 5 minut cały czas mieszając.
  • 3. Wlać bulion dodać listki szałwii i cytrynę. Gotować, aż warzywa zmiękną – ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę i zmiksować. Nie gotować.
  • 4. Kromki bułki pszennej posypać startym serem i ziołami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać ok. 5 minut w 190 st. C.
    Podawać z zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Seler Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować