Kremowa zupa z selera i szałwii z grzankami ziołowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selery i ziemniaki oczyścić i obrać. Opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
2.W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Następnie dodać ziemniaki i selery i smażyć ok. 5 minut cały czas mieszając.
3.Wlać bulion dodać listki szałwii i cytrynę. Gotować, aż warzywa zmiękną – ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę i zmiksować. Nie gotować.
4.Kromki bułki pszennej posypać startym serem i ziołami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać ok. 5 minut w 190 st. C.
Podawać z zupą.
Komentarze