Kremowa zupa z kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna, delikatna, wspaniała na lekki, wiosenny obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu
    2 puszki kukurydzy
    5 średniej wielkości ziemniaków
    biała część pora
    300 g serków topionych Emmentaler
    2 ząbki czosnku
    200 g wędzonego boczku
    opakowanie groszku ptysiowego
    sól i pieprz do smaku

Kremowa zupa z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy zimny rosół, wkładamy kawałek boczku, pokrojone ziemniaki, pora oraz kukurydzę wraz z zalewą. Gotujemy przez piętnaście minut.
    Następnie wyciągamy boczek i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Do zupy dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, serki topione i doprawiamy solą oraz pieprzem. Miksujemy na gładki krem.

    Boczek kroimy w drobne paseczki, dodajemy do zupy.

    Podajemy posypaną groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Podobne przepisy