Pyszna, delikatna, wspaniała na lekki, wiosenny obiad.
45 min
Składniki:
1,5 litra rosołu
2 puszki kukurydzy
5 średniej wielkości ziemniaków
biała część pora
300 g serków topionych Emmentaler
2 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
opakowanie groszku ptysiowego
sól i pieprz do smaku
Kremowa zupa z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy zimny rosół, wkładamy kawałek boczku, pokrojone ziemniaki, pora oraz kukurydzę wraz z zalewą. Gotujemy przez piętnaście minut.
Następnie wyciągamy boczek i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do zupy dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, serki topione i doprawiamy solą oraz pieprzem. Miksujemy na gładki krem.
Boczek kroimy w drobne paseczki, dodajemy do zupy.
Komentarze