Kremowa zupa z borowików

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie lubię jeść byle czego, robię dania wyszukane. Grzyby uwielbiam i często je wykorzystujędo różnych potraw.

Składniki:

  • ● 300 g świeżych borowików i 10 g suszonych
    ● 2 ziemniaki
    ● 80 g masła i/lub oleju
    ● ząbek czosnku
    ● 1 cebula
    ● 2 łyżki natki pietruszki
    ● 1 l bulionu
    ● 1 liść laurowy
    ● pieprz
    ● sól
    ● cukier
    ● curry
    ● sproszkowane grzyby
    ● 2 łyżki sherry lub białego wina
    ● 1/8 l śmietanki
    ● 2 łyżki gęstej śmietany

Kremowa zupa z borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby moczymy
    ok. 20 minut, świeże myjemy i kroimy. Ziemniaki obieramy,
    myjemy i kroimy w kostkę.
  • 2. Posiekaną natkę, cebulę
    i czosnek podsmażamy na
    maśle, dodajemy grzyby. Krótko
    dusimy, dodajemy ziemniaki
    i zalewamy bulionem.
  • 3. Doprawiamy do smaku
    i gotujemy na małym ogniu ok.
    30 min. Wyjmujemy liść, zupę
    miksujemy. Dla zagęszczenia
    można dodać proszku grzybowego.
    Wlewamy sherry lub
    wino. Wymieszane śmietany
    posypujemy pieprzem i wlewamy
    do zupy. Podajemy
    z grzankami lub bagietką.

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Komentarze

Podobne przepisy