Kremowa zupa serowo - cebulowa z chilli i grzankami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zupa cebulowa z nieco innym, kremowym wydaniu. Dzięki dodatkowi serka topionego jest aksamitna i delikatna w smaku.

  • 25 min

Składniki:

  • - 7 dużych cebul
    - 3 łyżeczki masła
    - łyżka oleju
    - 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
    - 10 dag serka topionego (ja użyłam ze szczypiorkiem)
    - przyprawa uniwersalna
    - pieprz, czosnek granulowany, tymianek,
    zioła prowansalskie, chilli
    - grzanki

Kremowa zupa serowo - cebulowa z chilli i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w pół-talarki. W dużym garnku roztapiamy masło z łyżką oleju (nie będzie się przypalać). Cebulę podsmażamy z przyprawą uniwersalną około 5 minut, po czym wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy pieprzem, ziołami, czosnkiem i chilli. Zupę blendujemy na gładką masę i znów podgrzewamy dodając serek topiony. Całość gotujemy około 10-15 minut, tak żeby serek się rozpuścił. W razie potrzeby ponownie doprawiamy. Podajemy bardzo gorącą, posypaną grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy