Kremowa zupa dyniowo - serowa

0 (0 ocen)

Pyszna zupa - krem z dyni i sera mascarpone i cheddar, posypana płatkami migdałów. Poezja smaku :)

Składniki:

  • 500 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazda nasiennego)
    150 g sera mascarpone
    150 g sera cheddar
    2,5 szklanki rosołu drobiowego
    2-3 łyżki płatków migdałów
    mielone płatki chili
    curry
    imbir mielony

Kremowa zupa dyniowo - serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wkładamy dynię i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 2. Do przecieru dyniowego dodajemy ser mascarpone i starty na tarce cheddar. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia serów. Przyprawiamy szczyptą imbiru i szczyptą curry,
  • 3. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni. Zupę przed podaniem oprószamy mielonymi płatkami chili i posypujemy płatkami migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy