Pyszna zupa - krem z dyni i sera mascarpone i cheddar, posypana płatkami migdałów. Poezja smaku :)
Składniki:
500 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazda nasiennego)
150 g sera mascarpone
150 g sera cheddar
2,5 szklanki rosołu drobiowego
2-3 łyżki płatków migdałów
mielone płatki chili
curry
imbir mielony
Kremowa zupa dyniowo - serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wkładamy dynię i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy blenderem na gładki krem.
2.Do przecieru dyniowego dodajemy ser mascarpone i starty na tarce cheddar. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia serów. Przyprawiamy szczyptą imbiru i szczyptą curry,
3.Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni. Zupę przed podaniem oprószamy mielonymi płatkami chili i posypujemy płatkami migdałów.
Komentarze