Kremowa zupa grzybowa z łazankami

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Coś dla wielbicieli kremu i grzybów.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g grzybów leśnych mrożonych
    40 g grzybów leśnych suszonych
    1 marchewka.
    1/4 selera
    1 por biała część
    1 cebula
    szklanka śmietany
    sól
    pieprz
    2 kostki grzybowe
    zielenina do dekoracji (natka, szczypiorek)

    +makaron łazanki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa grzybowa z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na noc pod przykryciem, żeby zmiękły. Na następny dzień ugotować je na miękko w tej wodzie, w której się moczyły.
  • Kremowa zupa grzybowa 2. Do garnka wlać ok 1,5 - 2 litry wody i zagotować. Wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz kostki grzybowe. Po chwili dodać grzyby mrożone i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Do miękkich warzyw dolać wywar z suszonych grzybów wraz z grzybami. Zostawić kilka do dekoracji.
  • Kremowa zupa grzybowa 3. Całość podgotować jeszcze chwilkę a następnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Udekorować zieleniną. Podawać z łazankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować