Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Słodkie życie w Paryżu" Davida Lebovitza.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki (forma 24x28 cm ):
Na spód:
150 g pokruszonych drobno ciastek digestive
60 g roztopionego masła
Masa serowa:
1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej
3/4 szkl. cukru
skórka starta z 1/2 cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej)
sok z 1/2 cytryny
ziarenka z 1/4 laski wanilii (zastąpiłam cukrem wanilinowym)
4 duże jajka w temp. pokojowej
2 łyżki mąki pszennej
100 g gęstego jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
kilka łyżek dowolnego dżemu (opcjonalnie)
Kremowy sernik wg. davida lebovitza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Blaszkę smarujemy masłem/ margaryną. Masło topimy, studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Masę przekładamy równo do formy. Pieczemy ok. 12 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu spód smarujemy kilkoma łyżkami dowolnego dżemu.
2.Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 250 stopni. Ser miksujemy dodając stopniowo cukier aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy skórkę cytrynową, sok z cytryny, opcjonalnie ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy żółta, mąkę, jogurt i miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i za pomocą łyżki mieszamy dość krótko i wylewamy na podpieczony spód.
3.Sernik pieczemy ciasto przez 11 minut. Po upływie tego czasu (nie otwierając piekarnika) zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Pieczemy kolejne 40-50 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto będzie miało temperaturę pokojową wstawiamy je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Komentarze