Kremowy gulasz indyczo-pieczarkowy z kaszą gryczano-jaglaną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Od dzisiaj mój ulubiony gulasz. Dodatek kaszy gryczanej i jaglanej podkreśla jego "cudny" kremowy i lekki smak.

  • 15 min

Składniki:

  • PODSTAWOWE SKŁADNIKI

    pierś z indyka 0.5 kilograma
    kasza jaglana 1 szklanka
    kasza gryczana 200 gramów - 2 woreczki po 100 gramów
    pieczarki świeże 250 gramów
    mascarpone 250 gramów
    cebula 1 sztuka
    olej rzepakowy 4 łyżki
    masło 1 łyżeczka

    PRZYPRAWY

    sól i pieprz do smaku
    natka zielonej pietruszki posiekana 4 łyżki
    przyprawa do indyka 3 łyżeczki (lub odpowiednio mieszanka przypraw: papryka słodka, czosnek, sól, kurkuma, bazylia, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, pomidor suszony)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Kremowy gulasz indyczo-pieczarkowy z kaszą gryczano-jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki myjemy i osuszamy - kroimy w cienkie plasterki. Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
  • kasza gryczana 2. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku - zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • kasza jaglana 3. Natomiast kaszę jaglaną gotujemy na wolnym ogniu w 2 szklankach wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyzeczki masła - często mieszamy - gotujemy, aż kasza wchłonie wodę.
  • cebula+mieso 4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, by uzyskała złoty kolor. Dodajemy mięso z indyka i przyprawiamy przyprawą do indyka (lub odpowiednio mieszanką przypraw: papryka słodka, czosnek, sól, kurkuma, bazylia, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, pomidor suszony). Smażymy, az mięsko będzie gotowe (4-5 minut)
  • dusimy 5. Dodajemy plasterki pieczarek i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. Pod koniec duszenia próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 6. Na talerze nakładamy dwa rodzaje kaszy i polewamy naszym kremowym gulszem indyczo-pieczarkowym, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować