Krem ziemniaczany ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaczna zupa ziemniaczana - krem, ze śmietaną, na wędzonym boczku.

  • 15 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule średniej wielkości
    2 marchewki
    1 litr bulionu
    pieprz do smaku
    sól do smaku
    2 ząbki czosnku
    200 g boczku wędzonego
    natka pietruszki do smaku
    śmietana 18% do smaku

Krem ziemniaczany ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w piórka i dodać do boczku, chwilkę podsmażyć na małym ogniu. Marchewkę oraz ziemniaki pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawić do smaku pieprzem, solą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać cebulę z boczkiem i zmiksować za pomocą blendera. Przelać do miseczek i podawać ze śmietaną i natką pietruszki. Smacznego !!

Komentarze

Podobne przepisy