Smaczna zupa ziemniaczana - krem, ze śmietaną, na wędzonym boczku.
15 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule średniej wielkości
2 marchewki
1 litr bulionu
pieprz do smaku
sól do smaku
2 ząbki czosnku
200 g boczku wędzonego
natka pietruszki do smaku
śmietana 18% do smaku
Krem ziemniaczany ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w piórka i dodać do boczku, chwilkę podsmażyć na małym ogniu. Marchewkę oraz ziemniaki pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawić do smaku pieprzem, solą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać cebulę z boczkiem i zmiksować za pomocą blendera. Przelać do miseczek i podawać ze śmietaną i natką pietruszki. Smacznego !!
Komentarze