Z serii „zielono mi” po raz kolejny pojawi się pełen witamin, żelaza , luteiny i witaminy C szpinak. . Zapraszam Was na zieloną bombę witaminową w postaci szpinakowej zupy krem .
30 min
Składniki:
750 ml rosołu drobiowego lub bulionu
1 marchewka
½ cebuli
2 średnie ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
150 gram liści szpinaku
Sól, pieprz
8 plasterków wędzonego boczku
Krem ze szpinaku z chipsem z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy rosół lub bulion. Do rosołu dodajemy obraną i przekrojoną na 4 części marchewkę i gotujemy 10 minut. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i połówkę cebuli. Gotujemy wszystko około 15 minut lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Do wywaru dodajemy opłukane liście szpinaku , ząbek czosnku i sok z cytryny – gotujemy 2 minuty. Zupę blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 15 minut – zupa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany., Boczek kroimy w paski i smażymy go na patelni około 5-7 minut aż stanie się chrupiący. Zupę wlewamy na talerz, posypujemy chrupiącymi chipsami z boczku i serwujemy gorącą .
Komentarze