Krem ze szpinaku z chipsem z boczku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z serii „zielono mi” po raz kolejny pojawi się pełen witamin, żelaza , luteiny i witaminy C szpinak. . Zapraszam Was na zieloną bombę witaminową w postaci szpinakowej zupy krem .

  • 30 min

Składniki:

  • 750 ml rosołu drobiowego lub bulionu
    1 marchewka
    ½ cebuli
    2 średnie ziemniaki
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    150 gram liści szpinaku
    Sól, pieprz
    8 plasterków wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem ze szpinaku z chipsem z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy rosół lub bulion. Do rosołu dodajemy obraną i przekrojoną na 4 części marchewkę i gotujemy 10 minut. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i połówkę cebuli. Gotujemy wszystko około 15 minut lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Do wywaru dodajemy opłukane liście szpinaku , ząbek czosnku i sok z cytryny – gotujemy 2 minuty. Zupę blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 15 minut – zupa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany., Boczek kroimy w paski i smażymy go na patelni około 5-7 minut aż stanie się chrupiący. Zupę wlewamy na talerz, posypujemy chrupiącymi chipsami z boczku i serwujemy gorącą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować