Krem z zielonego groszku z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać, opłukać, posiekać. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Zielony groszek przebrać, opłukać i osaczyć.
2.Główkę sałaty oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, osuszyć. Jasnozielone małe listki sałaty odłożyć do dekoracji, a pozostałe pokroić na kawałki i razem z groszkiem i 2 łyżkami posiekanych listków mięty dodać do cebuli. Podlać szklanką bulionu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
3.Lekko ostudzić (2 łyżki groszku odłożyć do dekoracji), zmiksować, wlać resztę bulionu (wlać tyle, żeby zupa nie była zbyt rzadka)i zagotować. Dodać kremówkę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
4.Wlać zupę na talerze, udekorować listkami mięty, odłożonymi listkami sałaty i groszkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z pieczywa pszennego.
Komentarze