Krem z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zupa z pieczonych pomidorów ma całkiem inny smak niż krem ze świeżych pomidorów. Warto wypróbować szczególnie z ulubionym serem

  • 15 min

Składniki:

  • kilogram pomidorów
    pól litra bulionu z włoszczyzny
    główka czosnku
    oliwa z oliwek
    tymianek
    rozmaryn
    bazylia
    sól, pieprz
    kawałek sera pleśniowego u mnie lazurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Ser

Krem z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem z pieczonych pomidorów 1. Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blasze do pieczenia naoliwiamy oliwą. Kładziemy na niej pomidory i posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem oraz bazylią. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku (jak czosnek się upiecze łatwo będzie wycisnąć czosnek). Pieczemy około godziny w 160 stopniach C. Aż pomidorki się pomarszczą.
  • 2. Następnie studzimy pomidory a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek.
  • 3. Chwilę gotujemy wszystko razem a potem miksujemy w blenderze. Zupę dekorujemy świeżą bazylią. Zupę podajemy z serem pleśniowym. Niebo w gębie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pomidor Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować