Krem z porów z pulpecikami i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZUPA: Pory myjemy i kroimy w talarki. Masło rozgrzewamy w garnku, gdy się rozpuści, wrzucamy pora i smażymy go przez chwilę. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą – woda powinna przykrywać zawartość garnka, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw – ok. 20 minut. Gdy nasza zupa jest gotowa, wyjmujemy liście laurowe i blendujemy a gładki krem.
2.PULPECIKI: Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę, sól, pieprz ziołowy, przyprawę do drobiu, 1 łyżkę otrębów pszennych i 1 łyżkę otrębów owsianych – wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki, obtaczamy je w pozostałych otrębach (1 łyżka osianych i 1 łyżka pszennych) i smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor. Zupę podajemy z pulpecikami i natką pietruszki. Pycha!
Komentarze