krem z porów z pulpecikami i pietruszką

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z porów z dodatkiem maleńkich pulpecików z indyka, wszystko udekorowane pietruszką.

  • 30 min

Składniki:

  • przepis na 4 porcje
    zupa
    4 pory – białe części
    6 ziemniaków
    1 marchewka
    kawałek selera
    1 pietruszka
    2 łyżki masła
    woda
    2 liście laurowe
    sól, pieprz

    pulpeciki
    300g mięsa mielonego z indyka
    1 mała cebula
    2 łyżki otrębów pszennych
    2 łyżki otrębów owsianych
    sól, pieprz ziołowy, przyprawa do drobiu (u mnie Podlaska)
    1 łyżka oleju kokosowego – do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z porów z pulpecikami i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZUPA: Pory myjemy i kroimy w talarki. Masło rozgrzewamy w garnku, gdy się rozpuści, wrzucamy pora i smażymy go przez chwilę. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą – woda powinna przykrywać zawartość garnka, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw – ok. 20 minut. Gdy nasza zupa jest gotowa, wyjmujemy liście laurowe i blendujemy a gładki krem.
  • 2. PULPECIKI: Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę, sól, pieprz ziołowy, przyprawę do drobiu, 1 łyżkę otrębów pszennych i 1 łyżkę otrębów owsianych – wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki, obtaczamy je w pozostałych otrębach (1 łyżka osianych i 1 łyżka pszennych) i smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor. Zupę podajemy z pulpecikami i natką pietruszki. Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować