Krem z porów

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna zupa-krem na chłodne jesienne dni.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 duże pory (tylko białe części)

    4 średnie ziemniaki

    duża cebula

    1,5l bulionu

    2 ząbki czosnku

    sól

    pieprz

    łyżeczka majeranku

    2-3 łyżki masła

    3-4 łyżki śmietany

Krem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion -oczywiście warzywny- przygotowałam sama ze świeżych warzyw, ale można też użyć kostki albo koncentratu.

    Masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek. Na tak przygotowanym tłuszczu podsmażamy pory pokrojone w cienkie krążki oraz cebulę pokrojoną w kostkę.
  • 2. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko kilkanaście minut, do miękkości ziemniaków. Miksujemy dokładnie na gładki krem, dodajemy śmietany.
  • 3. Jeśli chcecie mieć pewność że krem będzie odpowiednio gęsty, tuż przed miksowaniem należy odlać nieco płynu z zupy. Zmiksować, po czym dolewać odłożony płyn do chwili uzyskania oczekiwanej gęstości.

    Podawać gorący. Można dodać prażone migdały lub pestki dyni albo jak kto woli groszek ptysiowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy