Zupa krem z pora z tymiankiem i serowymi grzankami

5 (194 ocen)

  • 40 min

Pyszna, lekko pikantna zupa idealnie sprawdzi się na jesienne chłody.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 duże pory
    2 łyżki masła
    2 średnie ziemniaki
    1/2 łyżki suszonego tymianku
    1 średnia cebula
    sól (do smaku)
    biały pieprz (do smaku)
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki mleka
    2 bułki grahamki
    4 łyżki twardego sera (u mnie Stary Olęder)
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z pora z tymiankiem i serowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone pory pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone pory, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do zrumienienia. Dodać pozostałe przyprawy i zalać około 2 litrami wody. Gotować do miękkości około 30 minut. Zupę zmiksować, dodać mleko i ponownie zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Grahamki pokroić na małe kanapki. Na wierzch położyć ser i zapiec w piekarniku z funkcją grill na chrupiąco. Do miski włożyć po 2-3 grzanki i zalać gorącą zupą. Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować