Krem w połączeniu z ziołowymi grzankami i szczypiorkiem stanowi niesamowicie wartościowy i smaczny posiłek ;)
40 min
Składniki:
- 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
- 100 g masła
- 2 duże cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę
- 2 pomarańcze
- korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
- 2 kostki bulionu drobiowego
- kilka kromek chleba tostowego
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
- 2 szczypty kminku
- 150 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- świeży szczypiorek
- zioła prowansalskie
Krem z pomarańczy, marchwi i imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem :
1. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka wcześniej pokrojoną cebulkę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy starty imbir, marchew i 2 szczypty kminku. Skórkę z 2 pomarańczy ścieramy na tarce.
2. Do garnka dodajemy sok z 2 pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka. Z 2 kostek rosołowych robimy 2 litry bulionu, bulionem zalewamy marchew w garnku. Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
Do zupy dodajemy 150 ml śmietanki. Mieszamy całość. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki:
1. Z kawałków chleba tostowego odkrawamy skórki, miąższ chleba kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 40 g masła. Na patelnię dodajemy chleb pokrojony w kosteczkę oraz posypujemy ziołami prowansalskimi i smażymy do momentu, aż grzanki będą chrupiące i równomiernie usmażone.
Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami oraz szczypiorkiem.
Komentarze