Krem z suszonych grzybów z mascarpone

4.49 (182 ocen)

Dzięki dodatkowi mascarpone zupa jest kremowa i sycąca. Dzięki dodatkowi tymianku jest bardzo aromatyczna. Polecam jej podanie na wigilijną kolację.

Składniki:

  • • 30g suszonych grzybów,
    • 2l wody,
    • 1 mała marchewka,
    • 1 mała pietruszka,
    • 1 cebula,
    • 150g serka mascarpone,
    • 100ml śmietany kremówki,
    • ½ łyżeczki tymianku,
    • 2 płaskie łyżki mąki,
    • 1 ziele angielskie,
    • 2 ziarenka pieprzu,
    • 1 liść laurowy,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Krem z suszonych grzybów z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z suszonych grzybów z mascarpone 1. Grzyby opłucz, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem (2l) i odstaw na co najmniej godzinę, aby się namoczyły (najlepiej na całą noc). Następnego dnia gotuj grzyby do miękkości z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym.
  • Krem z suszonych grzybów z mascarpone 2. Dodaj marchewkę, pietruszkę i zeszkloną na oleju cebulę – gotuj jeszcze pół godziny.
  • Krem z suszonych grzybów z mascarpone 3. Z zupy wyjmij marchewkę i pietruszkę i ją zmiksuj ją blenderem na krem.
  • Krem z suszonych grzybów z mascarpone 4. Mascarpone, kremówkę i mąkę wymieszaj z chochlą wywaru z zupy, następnie wlej je do zupy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z makaronem np. łazanki.

    Życzę smacznego!

Porady

Jeśli zupa wyjdzie za gęsta dolej więcej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować