Krem z marchwi, pomarańczy i orzechów włoskich

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zamiast orzechów włoskich, można użyć pestek z dyni lub ziaren słonecznika. Jeśli chcemy możemy również nie tylko zmiksować bulion z samą marchewką ale i resztą warzyw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 marchwi
    2 pietruszki
    1/4 selera
    2 cebule
    1/2 pora biała część
    1 pomarańcza (starta skórka)
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 kostka rosołowa warzywna
    1 szklanka soku z pomarańczy 100%
    1/3 szklanki śmietany 18%
    1/4 szklanka orzechów włoskich
    1 łyżka imbiru startego na tarce o drobnych okach
    2 łyżka masła
    1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1,5 l wody
    ocet balsamiczny
    jogurt grecki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem z marchwi, pomarańczy i orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion a marchwi, pietruszki, selera, pora i mocno opalonej cebuli, gotując długo na najmniejszym palniku. Dodając ziele angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową pod koniec.
    Bulion odcedzić, wrzucić do niego marchew.
    Do garnka o grubym dnie, wrzucić 2 łyżki masła, startą skórkę pomarańczową, imbir i posiekane orzechy włoskie, gałkę muszkatołową. Chwilę podsmażyć, aż do uwolnienia zapachu, następnie zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
    Pogotować około 10 minut, i połączyć z bulionem. Zmiksować całość blenderem na gładki krem.
    Śmietanę zahartować chochelką zupy, następnie dodać do niej i znów zblendować. Przyprawić do smaku.
    Podawać z grzankami (ja zazwyczaj podaję z paluchami pszennymi), jogurtem greckim, octem balsamicznym. Krem z marchwi można dodatkowo posypać pestkami z dyni i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować