Krem z marchwi z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Siekasz cebulę i szklisz ją na rozgrzanej oliwie (3 łyżki, reszta oliwy zostanie wykorzystana do frytek)
2.Trzesz marchewkę i dodajesz ją do cebuli gdy ta jest już szklista. Patelnię przykrywasz pokrywkę i dusisz warzywa przez kilka minut. Jeśli patelnia jest zbyt sucha, dolej kilka łyżek wody. Z jednej marchewki za pomocą obieraczki do warzyw robisz cieniutkie paseczki. Z paseczków powstaną potem frytki.
3.Dodajesz imbir i tymianek. Dusisz jeszcze 3-4 minuty, a następnie odstawiasz.
4.Indycze skrzydła zalewasz wrzątkiem i gotujesz aż indyk będzie ugotowany.
5.Przygotowane wcześniej paseczki obtaczasz w mącę. Pozostałą oliwę wlewasz do małego garnuszka i doprowadzasz do wrzenia. Paseczki wrzucasz do tłuszczu i smażysz do złotego koloru, a następnie suszysz na papierze. Oliwy musi być tyle aby paseczki całkowicie się w niej zanurzyły.
6.Oddzielasz mięso od kości i kroisz na małe centymetrowe kawałki, które potem podsmażasz na maśle.
7.Wywar z indyka dodajesz do warzyw i doprowadzasz do wrzenia. Całość należy zredukować aż będzie ona miała konsystencję gęstej zupy. Następnie należy całość zmiksować i dodać skórę z cytryny.
8.Krem przekładasz do talerza. Wkładasz mięso. Dekorujesz śmietaną, frytkami i kilkoma listkami tymianku.
Komentarze