Krem z kalarepy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ostatnio bardzo polubiliśmy różnego rodzaje kremy z warzyw. Tym razem przyszedł czas na kalarepkę. Wspaniały smak, delikatny, podkreślony przez jarzyny i makaron ryżowy.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kalarepki
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler
    50 g makaronu ryżowego (świderki)
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 30 min. Zestawiamy z ognia i studzimy.

    Przestudzoną zupę blendujemy.

    Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.


    Do zupy dodajemy jarzyny, gotujemy do ich miękkości, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Do zupy dodajemy makaron, mieszamy i zostawiamy na 7 min pod przykryciem (od czasu do czasu mieszamy).

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy