Ostatnio bardzo polubiliśmy różnego rodzaje kremy z warzyw. Tym razem przyszedł czas na kalarepkę. Wspaniały smak, delikatny, podkreślony przez jarzyny i makaron ryżowy.
60 min
Składniki:
3 kalarepki
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
50 g makaronu ryżowego (świderki)
natka pietruszki
sól, pieprz
Krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kalarepki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 30 min. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Przestudzoną zupę blendujemy.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do zupy dodajemy jarzyny, gotujemy do ich miękkości, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do zupy dodajemy makaron, mieszamy i zostawiamy na 7 min pod przykryciem (od czasu do czasu mieszamy).
Komentarze