Krem z kalafiora z kokosową nutką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Krem jest dość syty, ale proponuję zrobić od razu podwójną porcję, bo zupka naprawdę szybko znika z talerzy:-)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - marchewka: 3 sztuki
    - seler: 0.25 sztuki
    - korzeń pietruszki: 3 sztuki
    - por: 0.5 sztuki
    - ziele angielskie w ziarnach: 4 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - woda: 1 litr
    - kalafior: 500 gramów
    - sól ((do smaku)): 1 szczypta
    - biały pieprz ((do smaku)): 1 szczypta
    - mleczko kokosowe: 100 mililitrów
    - starty żółty ser ((plus do posypania zupy)): 3 łyżki

Krem z kalafiora z kokosową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalać litrem wody i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę.
  • 2. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować.
  • 3. Wyjąć wszystko z wywaru i wrzucić kalafiora. Chwilkę podgotować i zmiksować blenderem. Posolić i dodać białego pieprzu do smaku.
  • 4. Odlać 3 łyżki zupy i wymieszać z mleczkiem kokosowym. Wlać z powrotem do garnka i całość wymieszać. Dodać 3 łyżki startego sera. I znowu wymieszać.
  • 5. Krem podawać ze startym żółtym serem.

Komentarze

Podobne przepisy