Krem z kalafiora

0 (0 ocen)

Uwielbiam zupy kremy za to,że są tak sycące i zdrowe.A oto dlaczego powinniśmy jeść zupy.Po pierwsze znakomicie rozgrzewają, sycą ale nie tuczą,są łatwe w przygotowaniu,dostarczają wszystkiego czego nam potrzeba i jest to świetny sposób na jedzenie warzyw.A więc smacznego.

Składniki:

  • 1 srednia cebula
    2 ząbki czosnku
    700 g kalafiora
    1 korzeń pietruszki
    1/2 średniego selera
    1 mały por
    2 łyżki masła
    250 ml bulionu warzywnego
    około 200 ml mleka 3,2 %
    płaska łyżeczka pieprzu białego
    sól
    Dodatkowo:
    czarnuszka
    płatki migdałów

Krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na różyczki,pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki, pora myjemy i kroimy w plastry.W garnku roztapiamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy.Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy,aż warzywa będą miękkie.Pod koniec dodajemy mleko i miksujemy na gładki krem.Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać mleka.Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu białego.Zupa nie powinna być mdła.Podajemy z uprażonymi płatkami migdałów i czarnuszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy