Krem z kopru włoskiego, cukinii i ziemniaków

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Koper włoski sprawia, że zupa ma wyjątkowy smak i wiele wartościowych składników. Jest bardzo smaczna i pożywna, a parmezan znakomicie jej smak uzupełnia.

  • 60 min

Składniki:

  • cukinia – 2 szt.
    koper włoski – 1 szt.
    ziemniaki – 2 szt.
    seler – 1/4 szt.
    cebula – 1 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
    kminek – 1/4 łyżeczki
    pieprz świeżo mielony – do smaku
    sól morska – do smaku
    bulion drobiowy – 750 ml
    oliwa – 1 łyżka
    masło – 1 łyżka
    parmezan – 50 g
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z kopru włoskiego, cukinii i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić. Na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną cebulę, mieszając smażyć przez chwilę. Dodać rozgnieciony czosnek, przyprawy i pozostałe warzywa i dalej smażyć, aż warzywa lekko zmiękną.
  • 2. Następnie wlać bulion drobiowy i gotować, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
    Garnek zdjąć z ognia do lekkiego przestygnięcia. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem.
  • 3. Zupę ponownie postawić na gazie, podgrzać, wsypać starty na drobnych oczkach tarki parmezan i wymieszać. Ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku.
    Zupę podawać posypaną posiekanymi listkami kopru włoskiego i wiórkami parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fenkuł (koper włoski) Koper

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować