Krem ze szparagów, warzyw i groszku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosta, lekka i bardzo smaczna zupka

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
    1 spora marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    nieduża biała część pora
    3 średnie ziemniaki
    1 nieduża cebula
    1 ząbek czosnku
    3/4 szkl groszku mrożonego lub świeżego
    ok.2 l bulionu warzywnego
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka masła
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
    1/2 szkl kremówki
    natka pietruszki

Krem ze szparagów, warzyw i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrać,odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić w nieduże kawałki.Obrane warzywa pokroić w kostkę,cebulę i por w półplasterki.W garnku rozgrzać olej z masłem,wrzucić cebulę,por i czosnek,przesmażyć chwilę i kolejno dorzucać pozostałe warzywa.Na końcu dać szparagi.Całość smażyć razem na małym ogniu ok.15 min,aż warzywa zrobią się szkliste.Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.Zupę doprawić i zmiksować na gładki krem.Podawać zabielony odrobiną kremówki i posypany natką.

Porady

Jeśli użyjemy świeżego groszku zupa będzie miała piękny zielony kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy