Polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia, kiedy mamy mało czasu i siły na długie stanie przy kuchni.
40 min
Składniki:
6 buraków
2 marchewki
1 ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 szkl. wody
2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny
1 łyżeczka masła
sól
kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
Krem z buraków z czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć pokrywką i gotować 40 minut od momentu zagotowania.
Po upływie 40 minut dodać łyżeczkę masła i resztę octu (cytryny) i zmiksować na gładką masę. Posolić do smaku.
Krem wyłożyć na talerze, dodając do każdej porcji 2 łyżki odsączonej fasoli z puszki.
Smacznego!
Komentarze