Krem z brokułu z kalafiorem śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniałe połączenie naszych dwóch "różyczek". Nawet nie sądziliśmy, że aż tak pysznie wyjdzie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    1 mały kalafior
    1 ząbek czosnku
    pieprz czarny
    pieprz biały
    3 łyżki słodkiej śmietany 18%
    natka pietruszki
    grzanki
    sól

Krem z brokułu z kalafiorem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z brokułu z kalafiorem śmietanowym 1. Brokuł dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (800 ml), gotujemy 10 min, po czym zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na gładko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem.

    Kalafior dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (400 ml), gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na jednolita masę dodając śmietanę. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem.

    Krem z brokułu i z kalafiora podgrzewamy osobno.

    Do głębokiego talerza wlewamy krem z brokułu, na wierzch wlewamy krem z kalafiora. Podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy