Krem z brokułów z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy 2 litry bulionu, do gotującego się wywaru wrzucamy brokuły, cebulę, natkę pietruszki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 20 minut, do uzyskania miękkiej konsystencji warzyw. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony drobno czosnek oraz przyprawiamy całość wedle uznania majerankiem, solą i pieprzem.
Odstawiamy garnek do przestudzenia, po chwili całość blindujemy do uzyskania konsystencji kremu.
2.Na rozgrzaną patelnię wykładamy płatki migdałów, poddajemy je prażeniu. Płatki, ewentualnie całe migdały wrzucamy do zupy podanej w bulionówce.
Porady
W zależności od chcianego efektu gęstości zupy można dodać mniej lub więcej ziemniaków/brokułów.
Komentarze