Krem z brokułów z migdałami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wiosna, ach to Ty! Zainspirowana rozkwitającą naturą.

  • 20 min

Składniki:

  • Bulion - 1,5 l (przygotowuję wywar gotując korpus drobiowy z włoszczyzną),
    Brokuł - minimum 0,5 kg (świeży lub mrożony),
    Natka pietruszki,
    2 średnie cebule,
    4 ziemniaki,
    ząbek czosnku,
    pieprz, sól, majeranek do smaku.

Krem z brokułów z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy 2 litry bulionu, do gotującego się wywaru wrzucamy brokuły, cebulę, natkę pietruszki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 20 minut, do uzyskania miękkiej konsystencji warzyw. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony drobno czosnek oraz przyprawiamy całość wedle uznania majerankiem, solą i pieprzem.
    Odstawiamy garnek do przestudzenia, po chwili całość blindujemy do uzyskania konsystencji kremu.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wykładamy płatki migdałów, poddajemy je prażeniu. Płatki, ewentualnie całe migdały wrzucamy do zupy podanej w bulionówce.

Porady

W zależności od chcianego efektu gęstości zupy można dodać mniej lub więcej ziemniaków/brokułów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy