Krem z brokuła z serkiem topionym

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Zupa jest bogata w witaminę C, bowiem brokuły mają jej więcej niż owoce cytrusowe. Co więcej, ma piękny zielony kolor i kremowy smak, a jej przygotowania to bułka z masłem, dosłownie :)

  • 30 min

Składniki:


  • 1 brokuł,
    2 ziemniaki,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1 l bulionu warzywnego,
    150g serka topionego,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka,
    ostra papryka,
    olej do smażenia,
    do serwowania groszek ptysiowy

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Krem z brokuła z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • zupa 2. Dodaj ziemniaki i smaż jeszcze 2-3 minuty. Warzywa przełóż do garnka, zalej je bulionem i gotuj pod przykryciem 10 minut. W tym czasie brokuła umyj i podziel na różyczki. Brokuła dodaj do wywaru i gotuj następne10 minut bez przykrycia.
  • zupa 3. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. Mieszaj chwilę aż ser się rozpuści. Zupę dopraw do smaku. Świetnym dodatkiem do zupy jest groszek ptysiowy lub grzanki. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować