Zupa jest bogata w witaminę C, bowiem brokuły mają jej więcej niż owoce cytrusowe. Co więcej, ma piękny zielony kolor i kremowy smak, a jej przygotowania to bułka z masłem, dosłownie :)
30 min
Składniki:
1 brokuł,
2 ziemniaki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 l bulionu warzywnego,
150g serka topionego,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
ostra papryka,
olej do smażenia,
do serwowania groszek ptysiowy
Krem z brokuła z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Dodaj ziemniaki i smaż jeszcze 2-3 minuty. Warzywa przełóż do garnka, zalej je bulionem i gotuj pod przykryciem 10 minut. W tym czasie brokuła umyj i podziel na różyczki. Brokuła dodaj do wywaru i gotuj następne10 minut bez przykrycia.
3.Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. Mieszaj chwilę aż ser się rozpuści. Zupę dopraw do smaku. Świetnym dodatkiem do zupy jest groszek ptysiowy lub grzanki. Smacznego !
Komentarze