Krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Obieramy szparagi /pamiętajmy, żeby białe szparagi obrać na całej długości, inaczej będą gorzkie!/,
związujemy w pęczek i gotujemy w sporej ilości osolonej i posłodzonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła.
/do wody, w której gotują się szparagi wkładamy także obierki/.
Po 10 minutach wyciągamy ugotowane szparagi i osączmy je, a wywar przecedzamy przez sitko i odmierzamy 3 szklanki.
Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, zaciągamy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.
Po dodaniu żółtka nie wolno już gotować zupy.
Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zupy lub wlewamy ją do blendera, dodajemy łyżeczkę masła
i miksujemy na krem, tak wolę.
Przyprawiamy do smaku sherry, solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze