Krem z awokado z pomidorami i krewetkami chill pod mozarellą

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Pomysł na ten przepis obudził mnie któregoś dnia w nocy. Zapisałam go sobie na kartce koło łóżka i wkrótce potem wypróbowałam. Od tego czasu zaczęłam wierzyć w nocne kulinarne inspiracje

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • KREM:
    - awokado dojrzałe: 2 sztuki
    - dojrzałe pomidory bez skóry: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - bazylia świeża: 0.5 pęczka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sos sojowy: 1 łyżka
    KREWETKI:
    - Duże krewetki królewskie: 10 sztuk
    - chilli posiekane bez pestek: 0.5 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - pietruszka suszona lub świeża: 2 łyżki
    - cytryna: 3 łyżki
    DO DEKORACJI:
    - Szczypiorek posiekany: 0.5 pęczka
    - Mozzarela: 0.5 opakowania
    - jogurt naturalny: 3 łyżki
    - * wino czerwone: 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z awokado z pomidorami i krewetkami chill pod mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki :Chilli siekamy na małe kawałeczki, bez pestek. Czosnek siekamy lub kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do krewetek, wraz z posiekaną lub suszoną pietruszką. Solimy, pieprzymy i dolewamy sok z cytryny. Zostawiamy na jakiś czas, żeby przeszło zapachem. Ja zostawiam na ok. 2h.

    Krem: Na rozgrzaną patelnię kładę czosnek i zmniejszam ogień. Smażę kilka sekund, żeby nie stał się gorzki i dodaję posiekaną w małe kawałki cebul. Smażę , dopóki się nie zeszkli i nie stanie się miękka. Dokładam pokrojone na kawałkki pomidory bez skórki i chwilę smażę. Dodaję 1/3 szklainki wody lub wina i przykrywam. Czekam ok 15 min ,aż wszystko będzie miękkie. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem oraz można dodać swoje ulubione przyprawy (np. suszoną bazylię). Osobno, do innej miski, oddzielam awokado od skórki i widelcem robię miąższ z awokado (powinno być wystarczająco miękkie i dojrzałe, lecz nie czarne). Cebluę z pomidoram łączę z awokado, dodaję bazylię. Miksuję.
    Gotuje na bardzo małym ogniu, żeby podać ciepły krem lub wkładam do lodówki, jeśli chcę go jako chłodnik.

    Na patelnię układam czosnek i chilli z krewetek i po krótkim czasie dorzucam same krewetki. Smażę ok. 3 min z każdej strony (zależnie od wielkości ) Należy sprawdzać np. widelcem ,czy krewetki są miękkie w środku, ale też nie gumowate.

    Na krem nakładam po kilka krewetek, jogurt,listki mozzarelli (ser się fajnie rozpuści na ciepłym) oraz szczypiorek lub bazylię
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować