Krem z czerwoną kapustą

0 (0 ocen)

Posiłek je się oczami - zupa jedynie potwierdza to wyrażenie. Krem z czerwoną kapustą ma przyjemy, korzenny aromat. Kapusta doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami zupy - dynią, selerem i ziemniakami i czosnkiem.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki (łącznie 500g)
    500 g miąższu dyni
    1/4 średniej kapusty czerwonej (400g)
    1/2 małego selera (250g)
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    6 szklanek bulionu warzywnego
    po 1/4 łyżeczki mielonych przypraw - goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
    do smaku - sól, pieprz czarny mielony
    śmietana lub jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Przystawki

Krem z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z czerwoną kapustą 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, goździki, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Chwilę podgrzewać, mieszając.
  • Krem z czerwoną kapustą 2. Dołożyć poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę dynię. Zalać bulionem. Gotować 10 - 15 min.
  • Krem z czerwoną kapustą 3. Ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę. Dołożyć do garnka. Całość gotować jeszcze ok. 20 min.
  • Krem z czerwoną kapustą 4. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować