Krem z cukinii z niebieskim serem pleśniowym

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

Dla miłośników cukinii w każdej postaci.

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 średnie cukinie
    - 2 ząbki czosnku
    - łyzka masła
    - sól
    - pieprz ziołowy
    - ostra papryka
    - gałka muszkatołowa
    - rozmaryn
    - 1-2 szkl wody
    - 50g niebieskiego sera pleśniowego
    - 2 łyzki jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z cukinii z niebieskim serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cukinie obrać. W garnku rozpuścić łyżke masła. Dodać czosnek, chwilke go podsmażyć i dodać cukinie wczesniej pokrojoną w kostkę. Smażyć ok. 10 min. Doprawić wyżej wymienionymi przyprawami i dolać wody. Gotować od 10 do 20 min aż cukinia zmięknie. Zdjąć z ognia z zblędować na gładki krem. Postawić ponownie na ogniu i dodac pokruszony ser. Gotować mieszając aż ser sie rozpuści. Na koniec dodać 2 łyzki jogurtu greckiego, wymieszac i doprowadzic do wrzenia.

Porady

Wody dodaj od 1 do 2 szklanek w zalezności od preferowanej gęstości zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować