Krem waniliowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzyj z cukrem (3 łyżkami), dodaj mąkę kukurydzianą i dalej ucieraj na gładką, jednorodną masę.
2.Śmietankę gotuj na wolnym ogniu z ziarenkami wanilii i 1 łyżką cukru, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Gorącą zdejmij z ognia, odczekaj chwilę i zacznij wolnym strumieniem wlewać do masy jajecznej, cały czas mieszając masę.
3.Krem przelej do garnka i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, kiedy krem zgęstnieje (jak budyń). Krem przelej do mniejszych naczyń i odstaw. Kiedy ostygnie, włóż do lodówki.
4.Przygotuj sos malinowy - maliny gotuj na wolnym ogniu z cukrem. Ugniataj owoce, tak, aby powstał gęsty sos. Gotuj maliny ok. 10 minut. Odstaw sos do ostygnięcia. Następnie przelej sos na krem waniliowy i włóż deser na ok. 4 godziny do lodówki. Przed podaniem możesz ułożyć na wierzchu świeże owoce i posypać całość cukrem pudrem.
Komentarze