Krem twarożkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać wodą, a gdy napęcznieje wstawić do naczynia z wrzątkiem i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
2.Żółtka oddzielić do białek. Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Twarożek zmiksować z żółtkami i przestudzoną żelatyną.
3.Zmiksowana masę wymieszać z ubitymi białkami. Przykryć folia i wstawić do lodówki.
4.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Do pucharków włożyć po kilka wiśni, zalać wystudzoną galaretką i wstawić do lodówki.
5.Gdy galaretka stężeje, przełożyć masę twarożkową do pucharków i wstawić jeszcze na około godzinę do lodówki. Dekorować konfiturami, sokiem lub likierem.
Komentarze