Krem szparagowy z warzywami , źródło wielu cennych witamin. Musztarda nadaje zupie niezwykłego , oryginalnego i niecodziennego smaku. Krem jest aksamitny i bardzo aromatyczny.
Krem szparagowy z cukinią i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew , pietruszkę oraz ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę przekrawamy na cztery części.
Warzywa zalewamy ok 2l. wody , dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotujemy 30 min do miękkości warzyw.
3.Do garnka dodajemy szparagi z cukinią oraz serem topiony i musztardę.
Wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Doprawiamy gałką muszkatołową , solą i pieprzem.
Gotujemy kolejne 10 min.
Z garnka wyjmujemy parę główek szparagów do dekoracji na talerzu.
4.Zupę zdejmujemy z gazu.
Miksujemy blenderem na gładki krem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego , świeżo zmielonym pieprzem i główką szparaga.
Komentarze