Krem pomidorowy z pesto ziołowo-żurawinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupa ze smakowitym pesto

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA:
    - obrane pomidrory (puszka): 1 opakowanie
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - czerwona papryczka chili: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - wermut (wytrawny): 6 łyżek
    - śmietana (ubita): 250 mililitrów
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    PESTO:
    - żurawina amerykańska (suszona): 50 gramów
    - orzechy włoskie: 30 gramów
    - kolendra: 1 pęczek
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - oliwa z oliwek: 6 łyżek
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem pomidorowy z pesto ziołowo-żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki i drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Wlać wermut, a następnie dodać pomidory z zalewą i śmietanę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10-15 minut. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Przygotować pesto. Zioła umyć, osuszyć i grubo pokroić. Orzechy rozdrobnić. Zioła, orzechy i oliwę z oliwek zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Żurawinę pokroić, a następnie zmieszać ze zmiksowanymi ziołami i orzechami.
    Zupę podawać polaną aromatycznym sosem pesto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować