Krem pomidorowy z wloskimi klopsikami i makaronem vermicelli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

pyszna,zdrowa,sycaca zupa.Bogata w smaku,serdecznie polecam:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • na 4-6 porcji

    1) 400g miesa mielonego wolowo-wieprzowego
    2) 4 cebule,pokrojone w drobna kostke
    3) 4 zabki czosnku,przecisniete przez praske
    4) ok 2 kilo swiezych pomidorow,obranych ze skorki,bez miazszu i nasion.
    5) 1 puszka 400g pomidorow np san marzano
    6) 50g przecieru pomidorowego
    7)ok 1,5l bulionu drobiowego
    8)papryka slodka,papryka ostra,sol,pieprz,cukier,ocet balsamiczny,tymianek,bazylia swieza,oregano,rozmaryn
    9) ok 250g makaronu vermicelli
    10) oliwa z oliwek
    11) ok 100 serka mascarpone w temp pokojowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem pomidorowy z wloskimi klopsikami i makaronem vermicelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)klopsiki: mieso laczymy z 1 drobno posiekana cebula,2 zabkami czosnku,sola,pieprzem,1 lyz tymianku,1lyzeczka rozmarynu,2 lyzeczkami oregano,1 lyzeczka suszonej bazylii,dodajemy do smaku ostra i slodka papryke. formujemy klopsiki i smazymy na zloto-brazowy kolor na oliwie. po usmazeniu wyciagamy i odstawiamy na bok,lub do piekarnika,by byly cieple.
    2)pomidory nacinamy,parzymy,usuwamy gniazdo nasienne is skorke.kroimy w kostke.
    3) w glebokim rondlu rozgrzewamy oliwe i podsmazamy 3 posiekane cebule wraz z pozostalym czosnkiem.kiedy cebula sie podsmazy i zezloci,dodajemy pomidory swieze,oraz pomidory z puszki.doprawiamy sola,pieprzem,papryka ostra i slodka,cukrem.dodajemy ok 2-3lyzek octu balsamicznego,oraz ziola-po ok lyzeczce kazdego. smazymy ok 5 min.
    4)dolewamy bulionu-stopniowo,najpierw ok litra,reszte mozemy zostawic na koniec by ewentualnie rozrzedzic zupe.dodajemy przecier i gotujemy az pomidory zaczna sie rozpadac-ok 30min.
    5)kiedy pomidory zaczna sie rozpadac,sciagamy zupe z ognia i blendujemy na gladka mase,ewentualnie rozrzedzajac w razie potrzeby.dodajemy mascarpone w temp pokojowej i blendujemy dalej-serek zabieli i zagesci zupe. sprawdzamy doprawienie wzgledem soli,pieprzu i cukru.odstawiamy na maly ogien,i pozwalamy pogotowac sie ok 10min max.
    6)w tym czasie gotujemy vermicelli wedlug instrukcji na opakowaniu.
    7)na srodku glebokiego talerza formujemy gorke makaronu,nalewamy zupy dookola,nastepnie w zupie zanurzamy klopsiki.dekorujemy swieza bazylia i ewentualnie parmezanem. smacznego!

Porady

obierz pomidory i usun gniazda nasienne-naprawde warto,zupa jest wtedy kremowa i gladka. zamiast mascarpone mozesz wykorzystac slodka smietanke. ten sam przepis-z o wiele mniejsza iloscia bulionu tworzy genialny sos pomidorowy do makaronu,golabkow czy pizzy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować