Sezon pomidorowo paprykowy mamy w pełni, dlatego też przygotowałam pyszną i aromatyczną zupę. Głębie smaku i koloru wydobywa się przez zapiekanie warzyw.
Składniki:
400 g czerwonej papryki
900 g pomidorów(dojrzałych)
1 cebula średnia
4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy z oliwek
500-700 ml bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
1 mała szczypta ostrej papryki
sól morska
pieprz czarny
groszek ptysiowy
Krem pomidorowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki skórką do góry dodać ćwiartki pomidorów, cebule pokrojoną w ćwiartki oraz ząbki czosnku z łupiną. Zapiekać w 200 stopniach 30 minut. Po wyjęciu paprykę przełożyć do woreczka i szczelnie zamknąć by łatwiej było zdjąć skórkę. Do garnka wlać około pół litra bulionu dodać obrany z łupin czosnek, cebulę, pomidory i paprykę obrane z skórki.Zlać również płyn z blaszki, który wytworzył się w trakcie zapiekania warzyw. Doprowadzić do wrzenia dodać pieprz ziołowy, zioła dalmatyńskie, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotować około 20 minut. Zupę przetrzeć przez gęste sitko lub dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu i ponownie doprawić do smaku. Podać z groszkiem ptysiowym.
Komentarze