Krem pomidorowo-paprykowy

4.5 (185 ocen)

Sezon pomidorowo paprykowy mamy w pełni, dlatego też przygotowałam pyszną i aromatyczną zupę. Głębie smaku i koloru wydobywa się przez zapiekanie warzyw.

Składniki:

  • 400 g czerwonej papryki
    900 g pomidorów(dojrzałych)
    1 cebula średnia
    4 ząbki czosnku
    4-5 łyżek oliwy z oliwek
    500-700 ml bulionu warzywnego
    1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
    0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
    1 mała szczypta ostrej papryki
    sól morska
    pieprz czarny
    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem pomidorowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki skórką do góry dodać ćwiartki pomidorów, cebule pokrojoną w ćwiartki oraz ząbki czosnku z łupiną. Zapiekać w 200 stopniach 30 minut. Po wyjęciu paprykę przełożyć do woreczka i szczelnie zamknąć by łatwiej było zdjąć skórkę. Do garnka wlać około pół litra bulionu dodać obrany z łupin czosnek, cebulę, pomidory i paprykę obrane z skórki.Zlać również płyn z blaszki, który wytworzył się w trakcie zapiekania warzyw. Doprowadzić do wrzenia dodać pieprz ziołowy, zioła dalmatyńskie, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotować około 20 minut. Zupę przetrzeć przez gęste sitko lub dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu i ponownie doprawić do smaku. Podać z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować