Krem pieczarkowo-ziemniaczany z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny i pożywny :)

  • 30 min

Składniki:

  • Na 4 porcję:
    2 l. wody
    0,5 kg pieczarek
    7 ziemniaków
    1 cebula cukrowa ( lub zwykła)
    1 duża marchew
    100 g serka topionego kremowego
    100 ml śmietany 18 %
    8 kuleczek mini mozzarelli
    4 gałązki koperku
    sól , pieprz

Krem pieczarkowo-ziemniaczany z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę , zagotowujemy w 2 l wody. Pieczarki i cebulę obieramy kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na tartce o dużych oczkach.
  • składniki 2. Gdy ziemniaki będą pół miękkie dodajemy resztę warzyw oraz serek topiony -mieszamy co jakiś czas . Gotujemy do zmięknięcia warzyw.
  • Krem pieczarkowo ziemniaczany z mozzarellą 3. Chwilkę przed końcem gotowania odlewamy szklankę wywaru z zupy mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wlewamy do garnka.
    Miksujemy zupę blenderem na gładki krem. Poajemy z 4 połówkami mini mozzarelli , i gałązką koperku.

Porady

Mozzarellę w kremie możemy zastąpić tartym parmezanem , lub podać go z grzankami. Koperek możemy zastąpić natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy