Krem pieczarkowy z topionym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie wyszorować (jeśli są stare, to obrać), pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić, około 25 dag pokroić w kawałki, pozostałe w cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty mieszając.
Dołożyć pieczarki pokrojone w kawałki, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pod przykryciem gotować do miękkości - około 25-30 minut.
W międzyczasie dodać tymianek.
Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie zagrzać.
Dodać serek topiony i, mieszając, podgrzewać aż się całkowicie rozpuści.
Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Pieczarki pokrojone w plasterki zrumienić na pozostałym maśle.
Zupę podać przybraną zrumienionymi plasterkami.
Komentarze