Krem pieczarkowy z topionym serkiem

4.5 (173 ocen)

Aromatyczna, gęsta i pyszna zupa krem z ziemniaków, pieczarek i topionego serka. Doskonała nie tylko na chłodne popołudnie

Składniki:

  • 1 cebula
    1,5 łyżki sklarowanego masła
    35 dag młodych ziemniaków
    30 dag pieczarek
    3 szklanki bulionu warzywnego – u mnie domowy
    10 dag serka topionego – u mnie gouda
    tymianek
    sól
    biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny

Krem pieczarkowy z topionym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować (jeśli są stare, to obrać), pokroić w kostkę.
    Pieczarki oczyścić, około 25 dag pokroić w kawałki, pozostałe w cienkie plasterki.
    W rondlu rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty mieszając.
    Dołożyć pieczarki pokrojone w kawałki, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pod przykryciem gotować do miękkości - około 25-30 minut.
    W międzyczasie dodać tymianek.
    Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie zagrzać.
    Dodać serek topiony i, mieszając, podgrzewać aż się całkowicie rozpuści.
    Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
    Pieczarki pokrojone w plasterki zrumienić na pozostałym maśle.
    Zupę podać przybraną zrumienionymi plasterkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować