Lato to czas świeżych i pysznych owoców, dlatego też staram się je wykorzystywać na różne sposoby. Dzisiaj proponuje Wam delikatny i rozpływający się w ustach krem jagodowy.
Składniki:
180 ml kremówki 30%
120 g jagód
4 łyżki ciepłej wody
2 łyżki cukru
2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
1/5 szkl ciepłej wody
Bita śmietana
200 ml zimnej kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan fix
1 szkl jagód
1.Do jagód wlać 4 łyżki wody, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują, zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do ochłodzenia i lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem rozlać do kieliszków i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzch nakładamy świeże jagody i robimy kleks z bitej śmietany.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix.
Komentarze