Krem jagodowy

0 (0 ocen)

Lato to czas świeżych i pysznych owoców, dlatego też staram się je wykorzystywać na różne sposoby. Dzisiaj proponuje Wam delikatny i rozpływający się w ustach krem jagodowy.

Składniki:


  • 180 ml kremówki 30%
    120 g jagód
    4 łyżki ciepłej wody
    2 łyżki cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
    1/5 szkl ciepłej wody
    Bita śmietana
    200 ml zimnej kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan fix
    1 szkl jagód

Krem jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jagód wlać 4 łyżki wody, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują, zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do ochłodzenia i lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem rozlać do kieliszków i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzch nakładamy świeże jagody i robimy kleks z bitej śmietany.
    Bita śmietana:
    Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy