Krem cytrynowy z białym winem

0 (0 ocen)

Deser, który zrobiłam po zaliczeniu pierwszej sesji. Efektownie wygląda i świetnie smakuje. Gorąco polecam!

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    6 żółtek
    3 białka
    4 łyżeczki żelatyny
    3 cytryny
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka białego słodkiego wina
    20 dag cukru
    1 szklanka śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    sól
    12 herbatników oblanych czekoladą (można dodać więcej)
    6 rurek czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Alkohole Wina Herbaty Jajko

Krem cytrynowy z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym 1. Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę, z trzeciej odkroić 6 plasterków. Ze wszystkich wycisnąć sok. Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać wino, połowę śmietany i skórkę z cytryny. Następnie ubijać całość na parze. Sok podgrzać, wymieszać z żelatyną, dodać do kremu i wystudzić.
  • Ubijamy pianę 2. Ubić pianę z białek z solą, dodać cukier i jeszcze raz ubić. Dodać do ostudzonego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i znów ubić.
  • Nakładamy krem do pucharków i dekorujemy 3. Do pucharków wkruszyć herbatniki (większe kawałki). Następnie włożyć krem. Udekorować rurkami, kleksami kremówki i plasterkami cytryny. Smacznego!

Porady

Można dodać więcej czekoladowych herbatników i wymieszać z kremem, a także zrobić polewę czekoladową i polać krem,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować