Krem cytrynowy z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę, z trzeciej odkroić 6 plasterków. Ze wszystkich wycisnąć sok. Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać wino, połowę śmietany i skórkę z cytryny. Następnie ubijać całość na parze. Sok podgrzać, wymieszać z żelatyną, dodać do kremu i wystudzić.
2.Ubić pianę z białek z solą, dodać cukier i jeszcze raz ubić. Dodać do ostudzonego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i znów ubić.
3.Do pucharków wkruszyć herbatniki (większe kawałki). Następnie włożyć krem. Udekorować rurkami, kleksami kremówki i plasterkami cytryny. Smacznego!
Porady
Można dodać więcej czekoladowych herbatników i wymieszać z kremem, a także zrobić polewę czekoladową i polać krem,
Komentarze