Propozycja na pożywną i aromatyczną brokułową zupę krem z wyrazistą nutą sera pleśniowego oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Krem jest szybki i prosty w przygotowaniu :)
30 min
Składniki:
- 700 ml bulionu
- 500 g różyczek brokuła
- 2 ziemniaki
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera pleśniowego np. Gorgonzola
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- listek laurowy
- sól i pieprz
+ prażone ziarna słonecznika
Krem brokułowy z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę razem przesmażamy.
2.Różyczki brokuła i pokrojone ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy do miękkości.
3.Do ugotowanych warzyw dodajemy kawałki sera pleśniowego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. Krem doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika. Życzę smacznego! :)
Komentarze