Rewelacyjny krem bawarski jest w smaku i konsystencji podobny do deseru Panna Cotta. Deser jest przepyszny, kremowy, delikatny, puszysty i słodk
1 godz. 10 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
500 ml mleka
5 żółtek
200 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
20 dkg cukru ( ja dałam 3 łyżki )
2 duże łyżki żelatyny
okrągłe biszkopty około 15 sztuk
poziomki ( mogą być również inne owoce )
forma na muffinki lub małe salaterki
słodka herbata do namoczenia
KREM POZIOMKOWY :
200 ml śmietany 30 %
1 cukier waniliowy
150 g poziomek
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
Krem bawarski z poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka z cukrami ucieramy mikserem na kogiel-mogiel. Dalej ubijają wlewamy ciepłe mleko.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, studzimy.
Następnie 200 ml śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy ją do masy z jajek. Dalej miksując wlewamy żelatynę. Krem odkładamy na 15 minut do lodówki.
Formę na muffinki wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. na dno kładziemy po jednym biszkopcie, następnie je namaczamy każdy 1 łyżką herbaty.
Do foremek rozlewamy lekko zastygający już krem.
Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego zastygnięcia.
Część owoców miksujemy blenderem, 200 ml śmietany ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, dodajemy owoce, rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy. Krem odkładamy do lodówki na 15 minut aż zastygnie.
Deserki wyjmujemy z foremek, odrywamy folię, układamy je na talerzach. Krem poziomkowy nakładamy do szprycy i ozdobnie dekorujemy.
2.Posypujemy poziomkami lub innymi owocami. Smacznego.
Krem bawarski przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze