KREM MARCHEWKOWY z NUTĄ POMARAŃCZY

4.49 (153 ocen)

  • 45 min

KREM MARCHEWKOWY z NUTĄ POMARAŃCZY

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg marchwi
    2 cebule
    1 niewielki kawałek świeżego imbiru (około 1 łyżeczki po starciu)
    sok z 1 pomarańczy
    50 g masła
    sól, pieprz i śmietana do smaku
    2 litry bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem marchewkowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę siekamy i podsmażamy w rondlu na maśle dodając starty drobno imbir. Do zeszklonej cebuli i imbiru dodajemy marchew oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (ja bym pominęła).
    Marchew zalewamy bulionem i gotujemy, aż zmięknie.
    Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie śmietaną)

Porady

Do zupy można dodać odrobinę świeżej kolendry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować